Tip na levné SSL certifikáty

18. 10. 2015 | #tutorial

Před pár dny jsem řešil situaci, kdy jsme potřebovali dostat jeden projekt pod HTTPS a hlavním faktorem pro rozhodnutí se stala cena, což asi mnoho lidí nepřekvapí.

Ze zkušenosti z jiného projektu vím, že tam jsme za nějaký “základní” certifikát platili kolem 700 – 800 Kč/rok. Jelikož jsem ale nedávno zaregistroval na Twitteru zmínku o levných certifikátech s cenou 99 Kč/rok, rozhodl jsem se, že to vyzkouším, i když jsem k tomu byl prvně dost skeptický.

Rozhodl jsem se test udělat prvně na svém blogu, jelikož ta investice nebyla příliš vysoká. Koupil jsem tedy certifikát na tři roky, aby cena byla co nejnižší. Objednávka byla vcelku jednoduchá, kdy obdržíte privátní klíč, zaplatíte a pak dále dostanete další podklady od certifikační autority.

Certifikáty vydává Comodo, přičemž kompatibilita s prohlížeči je udájně 99,3 %. Certifikát si můžete také pořídit na zkoušku na dobu 90 dní a je možné jej použít i pro komerční weby.

Po obdržení certifikátu jsem se poté domluvil se svým poskytovatelem VPS, aby mi ho nainstaloval. Neměl s tím problém (mimochodem mám VPS od Českého hostingu) a po nasazení a malé úpravě v routeru aplikace vše fungovalo, jak mělo.

Ze zvědavosti jsem mrkl na web ve Firefoxu a Chrome a oba prohlížeče považovali certifikát za důvěryhodný a já měl dobrý pocit z dobrého nákupu. Bohužel jsem pak ale narazil na to, že u androidího mobilu pří přístupu přes prohlížeč v mobilu nebyl certifikát považován za důvěryhodný, což byl trochu problém a můj dobrý pocit byl rázem zmírněn.

Ale jak se ukázalo, problém nebyl v certifikátu. Po trošce googlování jsem narazil na diskusní vlákno, které se zabývalo tím, že důvěryhodný certifikát na PC se netváří být důvěryhodný na androidu a ve vlákně popsané řešení zabralo. Technická podpora provedla úpravu dle popsaného řešení a od té doby s androidem už není žádný problém.

Takže za mě velká spokojenost. Za pár korun mi teď web jede pod SSL a pokud zrovna nemáte vyšší požadavky na váš certifikát, tak vám možná tento tip ušetří trochu peněz.

Zde ještě přikládám SSL report webu, kde lze mimo jiné vidět detailní informace o certifikátu.

Aktualizace: Na základě komentářů z Twitteru a diskuse by měla být brzo k dispozici alternativa zdarma https://letsencrypt.org/

Diskuse

comments powered by Disqus

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace