PHPStorm - barevná schémata a tipy na závěr

30. 12. 2015 | #php #productivity #phpstorm

PHPStorm byl v jedné z anket vyhlášen jako jedno z nejlepších IDE pro PHP. Já osobně ho používám už pár let a nemůžu si ho vynachválit. Taky mě nepřestává překvapovat, co nového se dá v tomto studiu naučit.

Jelikož věřím, že řada jiných vývojářů používá také PHPStorm, tak jsem si řekl, že se podělím o některé odkazy, které vám mohou pomoci si práci v IDE zase o něco více zpříjemnit.

Barevná schémata

Barvičky, barvičky a zase barvičky. Kdo je konzervativní, používá výchozí nastavení PHPStormu, tj. buď světlou defaultní verzi prostředí nebo tmavou. Tuším, že ta tmavá se jmenuje Darcula. Já osobně používal tu světlou, protože ta tmavá vypadala nehezky na mém starém monitoru. Někdo také upřednostňuje tu tmavší, protože panuje názor, že je příjemnější na oči, pokud do monitoru dlouho koukáte. Někdo ji zase nemá rád, protože pak prý “dostane facku”, když přepne do jiné aplikace. Ať už tak či onak, výběr je stejně subjektivní.

Já si pořídil nedávno nový monitor a řekl si, že zkusím opět tu tmavou. Ale pořád jsem nebyl úplně spokojený. A tak jsem začal hledat a našel dva zajímavé odkazy, kde si můžete stáhnout i další barevná schémata pro váš PHPStorm. Na obou webech jsou vždy i náhledy, jak schéma reálně vypadá a věřím, že si zde každý vybere. Navíc si u schématu v PHPStormu můžete navíc dost parádně upravit detaily, které vám budou vadit. Mi třeba přišla zelená barva u jednoho schématu příliš tmavá, tak jsem si jednoduše udělal kopii schématu a v editoru barvičku zesvětlil. A teď jsem spokojený.

Tady jsou ty odkazy na schémata:

Mi osobně se libí nejvíce z prvního odkazu téma Peacock. Upravil jsem si v něm pak jen pár barviček, aby byly vyráznější a zvětšil písmo a řádkování.

Schéma nainstalujete tak, že konfigurační soubor schématu vložíte do příslušné složky tam, kde máte nastavení studia:

Příklad pro Windows 10: C:\Users\-vase-uzivatelske-jmeno-\.WebIde100\con­fig\colors

U Macu nebo Linuxu to bude nejspíš podobné, jen ten konečný adresáč bude trochu někde jinde.

Na závěr ještě dva tipy

Ještě bych na závěr hodil rád dva odkazy do publika. Oba se týkají toho, jak efektivně pracovat s tímto IDE. Pokud jste nezaregistrovali, Jan Tvrdík měl VÝBORNOU ukázku efektivní práce s PHPStormem na PoSobotě. Určitě mrkněte, věřím, že se naučíte zase něco nového:

Další super materiál z tohoto soudku je z Laracasts a jmenuje se Be Awesome In PHPStorm. Velmi doporučuji.

Ať vám studio dobře slouží!

Diskuse

comments powered by Disqus

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace